Menu Zamknij

Jak zaimpregnować kostkę brukową?

Nawierzchnie ścieżek ogrodowych i podjazdu do garażu są nieustannie narażone na niszczący wpływ czynników atmosferycznych. Jeśli zostały wykończone kostką brukową, jej żywotność można przedłużyć, stosując odpowiedni preparat do impregnacji.

Kostka brukowa przez cały rok jest wystawiona nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także na kaprysy zmiennej aury. Latem smaży się w słońcu, prawdziwy chrzest bojowy przechodzi jednak zimą. Mrozy, duże wahania temperatury, zamarzająca i odmarzająca woda, zalegający, powoli topniejący śnieg – te wszystkie czynniki osłabiają wytrzymałość nawierzchni. Woda wnika w strukturę betonu oraz w szczeliny między kostkami i osłabia je. Negatywny wpływ na trwałość nawierzchni mają także preparaty i substancje odladzające. Chodniki najczęściej są posypywane solą. Ubocznym skutkiem jej zastosowania mogą okazać się przebarwienia, lepiej więc zastąpić ją piaskiem, który dodatkowo zabezpiecza także przed poślizgnięciem. Można też skorzystać z rekomendowanych przez specjalistów środków przeznaczonych specjalnie do usuwania oblodzenia.

Jak zaimpregnować kostkę brukową?
Źródło: Polbruk

Aby zadbać o kostkę, zwłaszcza w okresie zimowym, i w efekcie przedłużyć jej żywotność, warto pokryć ją specjalnym impregnatem – np. Polbruk Efekt. To mniej kosztowna inwestycja niż remont związany z wymianą zniszczonej nawierzchni. Polbruk Efekt jest przeznaczony m.in. do kostki brukowej, ogrodzeń oraz płyt tarasowych. Jest to płynny środek, który wnika głęboko w impregnowaną nawierzchnię i jest odporny na alkalia. Jednocześnie umożliwia oddychanie betonu. Jest też wygodny w użyciu; schnie zaledwie 20 minut. Pokryta nim kostka brukowa nie wchłania wody i staje się odporna na zabrudzenia oraz działanie czynników atmosferycznych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko pękania nawierzchni, nienaruszona pozostaje struktura betonu i nie zmienia się jego kolorystyka.

Powiązane Wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *